Kajak VUT

logo Kajak VUT
 | Hlavní stránka | Registrace | Reagovat | Hledat | Statistika |
Organizační věci fórum Kajak VUT / Organizační věci /

Trénování dětí

Dáša
Člen
#1 | Zasláno: 16 Říj 2025 22:04

Ahoj , mohu být napomocna se zajištěním právníka, pokud není nikdo z členů oddílu
pavel
Člen
#2 | Zasláno: 22 Zář 2025 19:15

Sám nemám nic načteného, vlastně ani nemám pevnou vizi, jak by měla dětská sekce fungovat. Doufal jsem, že to dnes, případně ve středu zase trochu probereme v hospodě - diskuze a výměna názorů mi teď přijde nejdůležitější. Bohužel ale dnes musím hlídat nemocnou Fany a ve středu se nejspíš nesejdeme kvůli počasí. Tak napíšu alespoň sem vše co mě napadá a honí se mi hlavou, snad to diskuzi trochu rozproudí:
- mojí motivací, proč do něčeho takovýho jít, je možnost trávit čas s vlastními dětmi v okruhu kamarádů a prostředí, kde je mi dobře. Chtěl bych se s dětmi dostat na lehkou tekoucí vodu. K tomu vlastně není dětský oddíl ani potřeba, ale mám za to, že hodně pomůže - tím, že se pravidelně budeme scházet, vrátí to do komunity některé ze zasloužilých členů, kteří mají stejně staré děti.
- pro mojí “vizi” vlastně spíše odpovídá kategorie “vodní turistika” než “sjezd a slalom”, nicméně v kategorii dětí 5-8 let, kam většina současných adeptů na členy spadá, je to asi jedno. Takže bych se mezi verzemi sport / turistika / bez organizace rozhodl čistě na základě srovnání admin. a ostatní náročnosti vs. přínosy (hlavně asi finanční).
- vedle kajaků přemýšlím i o vzducholodích - vlastně mi přijde jednodušší dostat děti na vodu nejdřív na společné lodi, kajak pak může být až postupná evoluce. Nevím ale, jak by se pak dal pojmout trénink. Na druhou stranu děti 6+ na druhém “tréninku” na Svratce jezdily už skoro rovně, tak mi vlastně i ten kajak dává smysl. Každopádně nejlíp asi vyzkoušet trochu déle na zapůjčeném materiálu a až pak se pouštět do větších akcí
- co se týče toho materiálu, ze začátku bude určitě nejlepší půjčovat, ale dokážu si představit, že mdyž bude na Svratce nebo Jihlavě ČPV, nemusí být materiál u Káčat k dispozici. Nehledě na to, že pro “vlastní” loď půjde lépe potunit šprajcy atd. Takže by mohlo být třeba nejlepší nakupovat postupně levnější bazarový materiál. Třeba i osobní. “Erár” ale sníží požadavky k “nalodění” - za mě by to byl plus.
- stále nevím, jestli nyní dává smysl trenérská licence ČSK. Pokud ano, asi max. C. Platí to, co jsem napsal - pokud to je zásadní a nikdo jiný nebude ochotný, zvládnu ty 4 dny v Praze odsedět. Radši ale nebudu sám. Na tréninky pak bude určitě potřeba více trenérů (ať už s bumážkou, nebo bez). Vzhledem k tomu, že nyní počítáme s dětmi stávajících členů, snad by to neměl být problém - s někým děti přijedou, že… Blbé je, že se školení nekoná až tak často, tak je třeba uvažovat v horizontu 2-3 let dopředu…
- a úplně to nejdůležitější - kdo by vlastně o pravidelné pádlování s dětmi měl zájem? Teď jsme se 2x sešli u Káčat v poměrně hojném počtu. To ale neznamená, že všichni chtějí chodit pravidelně, že… KDO JE PRO?!?!
Léňa
Člen
#3 | Zasláno: 19 Zář 2025 20:42

V bodě 3 umím být také nápomocná, vedla jsem několik let dětský oddíl závodního badmintonu, proto tak trochu tuším o co tu jde a co je potřeba, na papírování mám i papír ze školy. Pokud bude zájem, nastíním potřebné o víkendu na kanále
Honza_L
Člen
#4 | Zasláno: 19 Zář 2025 13:00

Marek
V bodě 3 můžu nabídnout svůj kritický pohled a nějak se na tom podílet kdyby bylo potřeba:D
Marek
Člen
#5 | Zasláno: 19 Zář 2025 12:03 | Změnil(a): Marek

A jelikož supermana, co to pořeší všechno, možná nemáme, zkusil bych ty požadavky formulovat střízlivěji.
Pro trénování dětí je potřeba:
0) děti
1) člověk, co je chce trénovat
2) materiál
3) papírování

Body 0 a 1 jsou předpokládám splněny. Bod 2 není zásadní problém, materiál a místo na jeho skladování je jen technická otázka. Zůstává tedy papírování:

Papírování bude v zásadě v oblastech
- že trenéra ani jednatele nezavřou a nebude nějak popotahován oddíl kvůli neplnění nějaké blbosti. -> není v okolí nějaký právník? Ale to by nemuselo být zase až tak složité.
- že oddíl bude mít činnost s dětmi dotovanou - a tady bude potřeba načíst, co píše ČSK a NSA. Trenérské licence budou někde v této oblasti. Že by trenér chtěl být placen ani neuvažuju.
----

Ohledně těch licencí, dívali jste se na to někdo podrobněji?
Vláďa
Člen
#6 | Zasláno: 17 Zář 2025 16:14

Za mne netuším co je potřeba pro založení dětského oddílu (dětské sekce oddílu). Co potřebujeme je právě člověk co to nastuduje, zastřeší, pořeší zákonné povinnosti a postará se o ty děti na trénincích (vezme si to na triko).

Jestli budeme mít takového člena, prostory kde dětský matroš uskladníme už se nějak pořeší. Nákup tohoto materiálu bych viděl jako to nejjednodušší z celého procesu. Na to oddíl má.
pavel
Člen
#7 | Zasláno: 14 Zář 2025 20:58

V pondělí v hospodě přišla řeč na možnost nákupu oddílových kajaků pro děti. Jestli chápu situaci správně, jsou pro trénovaní dětí největším “háčkem” vedle materiálu hlavně papíry pro trenéry. Ideálním řešením by mělo být oficiální zaškolení trenérů pro vodní slalom a sjezd. To by nakonec mělo alespoň částečně vyřešit i finance, protože bychom pak měli snadněji dosáhnout na peníze z eráru (dotace). Zmíněné školení pro trenéry by se mělo konat letos v půlce října - odkaz zde . Proto vykopávám k diskuzi - nevím, jestli by nám stačily C-ové licence, nebo by z nějakého důvodu byla nutná i jedna B-ová. Každopádně školení se údajně koná jednou za 2 - 3 roky, takže pokud bychom chtěli založit dětský oddíl, bylo by vhodné do toho teď praštit. Pokud by si to nechtěl nikdo vzít na triko a trenérská licence je pro vznik dětského oddílu skutečně tak zásadní- jsem do toho ochotný jít sám. Ideálně ale s někým, nebo ještě lépe, kdyby se rozhoupali současní / bývalí trenéři, nebo borci s lepší technikou a výkladem, než já. Co Vy na to? Pokud vyjde středeční pádlování pro děti u Káčát, navrhuji diskuzi ve druhé fázi. Pište ale i sem - času není na zbyt!
Organizační věci fórum Kajak VUT / Organizační věci / Trénování dětí Nahoru
Vaše reakce Klikněte na tuto ikonu, pokud se chcete přesunout na citovanou zprávu

?
Do diskuse mohou přispívat jen registrovaní uživatelé. Zadejte své přihlašovací jméno a heslo, nebo se zaregistrujte.

fórum Kajak VUT Powered by Chat Forum Software miniBB ®